2024-10-102024-10-10https://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/11154In this article, the student Maria Fernanda Muñoz Gonzalez presents an overview of the production of biogas from coffee pulp in Colombia, specifically in the department of Huila, in the year 2021. She shows the results of a previous study, the link to which can be obtained in this publication. The results presented by the authors show a surprising efficiency. They underline the relevance of biogas production in the Colombian context and point out an important problem: despite its successful production, biogas is often mixed with gasoline, which reduces its positive impact on the environment.En este artículo, la  estudiante  de la Universidad María Fernanda Muñoz Gonzalez  presenta una revisión sobre la producción de biogás a partir de la pulpa de café en Colombia, específicamente en el departamento de Huila durante el año 2021.  Ella muestra los resultados de un  estudio anterior, del cual usted puede obtener el enlace en esta publicación.  Los resultados expuestos por los autores revelan  una eficiencia sorprendente. Se subraya la relevancia de la producción de biogás en el contexto colombiano y se señala una preocupación significativa: a pesar de su producción exitosa, el biogás suele mezclarse con gasolina, lo que disminuye su impacto positivo en el medio ambiente. application/pdfDerechos de autor 2024 María Fernanda Muñoz Gonzálezhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0BiogasEtanolCafeBioetanolArtículo de reseñaBiogasEthanolCoffeBioethanolArticle reviewColombian researchers tell us how to obtain bioproducts from coffee wastesInvestigadores Colombianos nos comentan cómo obtener bioproductos a partir de los residuos del cafeinfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2