Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)López Pasos, Silvio AlejandroCaviche Dauqui, José Jaime2024-01-302024-01-302023-11-14http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/9105Bacterial cellulose is notable for its versatility in various applications, such as the filtration of contaminated water. However, production costs are high. In this study, banana peels were used as an alternative carbon source, supplemented with several separate nitrogen sources. The membranes obtained were characterized and the filtration process was carried out against E. coli and S. aureus. The medium supplemented with peptone produced better results with 3.17 g/L of cellulose in 10 days.La celulosa bacteriana es destacada por su versatilidad en diversas aplicaciones, como la filtración de agua contaminada. Sin embargo, los costos de producción son altos. En este estudio, se utilizaron cáscaras de plátano como fuente de carbono alternativo, complementadas con varias fuentes de nitrógeno por separado. Se caracterizaron las membranas obtenidas y se realizó el proceso de filtración en contra de E. coli y S. aureus. El medio suplementado con peptona produjo mejores resultados con 3,17 g/L de celulosa en 10 días.spaAcceso abiertoMembrana de celulosa bacterianacascaras de plátanofiltración de patógenosE. coliaureus574.38 C382Producción de Membrana de Celulosa Bacteriana a partir del jugo de residuos de cascara de plátano y su aplicación en la filtración de patógenosTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)Bacterial cellulose membraneplantain peelspathogen filtrationE. coliS. aureusinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Al-Shamary, E. E., & Darwash, A. K. A.-. (2013). Influence of Fermentation Condition and Alkali Treatment on the Porosity and Thickness of Bacterial Cellulose Membranes. 3(2).Alves, A. A., Silva, W. E., Belian, M. F., Lins, L. S. G., & Galembeck, A. (2020). Bacterial cellulose membranes for environmental water remediation and industrial wastewater treatment. International Journal of Environmental Science and Technology, 17(9), 3997-4008. https://doi.org/10.1007/s13762-020-02746-5Avcioglu, N. H., Birben, M., & Seyis Bilkay, I. (2021). Optimization and physicochemical characterization of enhanced microbial cellulose production with a new Kombucha consortium. Process Biochemistry, 108, 60-68. https://doi.org/10.1016/j.procbio.2021.06.005Borges, A., Lopez‐ Romero, J. C., Oliveira, D., Giaouris, E., & Simões, M. (2017). Prevention, removal and inactivation of Escherichia coli and Staphylococcus aureus biofilms using selected monoterpenes of essential oils. Journal of Applied Microbiology, 123(1), 104-115. https://doi.org/10.1111/jam.13490Budhiono, A., Rosidi, B., Taher, H., & Iguchi, M. (1999). Kinetic aspects of bacterial cellulose formation in nata-de-coco culture system. Carbohydrate Polymers, 40(2), 137-143. https://doi.org/10.1016/S0144-8617(99)00050-8Carvajal Calderón, M. (2016). Impactos de la variabilidad y el cambio climático sobre el cultivo de banano (Musa spp) en tres países productores de América Latina. Universidad Autónoma de Occidente.da Silva Junior, C. J. G., de Amorim, J. D. P., de Medeiros, A. D. M., de Holanda Cavalcanti, A. K. L., do Nascimento, H. A., Henrique, M. A., do Nascimento Maranhão, L. J. C., Vinhas, G. M., de Oliveira Souto Silva, K. K., de Santana Costa, A. F., & Sarubbo, L. A. (2022). Design of a Naturally Dyed and Waterproof Biotechnological Leather from Reconstituted Cellulose. Journal of Functional Biomaterials, 13(2), Article 2. https://doi.org/10.3390/jfb13020049DANE - Encuesta nacional agropecuaria (ENA). (s. f.). Recuperado 8 de agosto de 2023, de https://www.dane.gov.co/index.php/estadisticas-por-tema/agropecuario/encuesta-nacionalagropecuaria-enade Amorim, J. D. P., da Silva Junior, C. J. G., de Medeiros, A. D. M., do Nascimento, H. A., Sarubbo, M., de Medeiros, T. P. M., Costa, A. F. de S., & Sarubbo, L. A. (2022). Bacterial Cellulose as a Versatile Biomaterial for Wound Dressing Application. Molecules, 27(17), Article 17. https://doi.org/10.3390/molecules27175580Du, R., Zhao, F., Peng, Q., Zhou, Z., & Han, Y. (2018). Production and characterization of bacterial cellulose produced by Gluconacetobacter xylinus isolated from Chinese persimmon vinegar. Carbohydrate Polymers, 194, 200-207. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2018.04.041instname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/