Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)Cucunubo Santos, Luis GabrielGiraldo Pirazán, Emily ValentinaPulido Quiroga, GabrielaRojas Rojas, Karol Estefanny2024-02-052024-02-052023-10-19http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/9156The main objective of the project was to evaluate the effects of the yeast Saccharomyces cerevisiae on milk production, glucose and body condition of dairy cows from the Bogotá savanna located in Facatativá Cundinamarca. The study was longitudinal with a duration of 60 days, selecting 20 cows that were found in the first 50 days postpartum; divided into two groups, treatment group which will receive Saccharomyces cerevisiae yeast, doce 7 gr/cow/day, supplied within the concentrate and the second group was the control group, which will not receive the product, these cows remained together in the same pasture with the rest of the cows in the herd. Body condition and glucose concentration on days 0, 30 are considered and milk was recorded during the study. The glucose concentrations of the control group were 82.5 mg/dL and of the treatment 83.4 mg/dL (p=1.00) observing that there was no difference between them, the body condition in the control group was 2.79 and treatment of 2.88 (p = 0.446) in which no differences were evident and regarding milk production in the control group were 26.68 L and in the treatment group 22.99 L. The inclusion of the yeast Saccharomyces cerevisiae did not demonstrate any effect on energy metabolism or milk production in grazing dairy cows.El principal objetivo del proyecto fue evaluar los efectos de la levadura Saccharomyces cerevisiae sobre la producción de leche, glucosa y la condición corporal de las vacas lecheras de la sabana de Bogotá ubicadas en Facatativá Cundinamarca. El estudio fue longitudinal con una duración de 60 días, seleccionando a 20 vacas que se encontraron en los primeros 50 días postparto; divididas en dos grupos, grupo tratamiento el cual recibirá levadura Saccharomyces cerevisiae, dosis 7 gr/ vaca/ día, suministrado dentro del concentrado y el segundo grupo fue el grupo control, el cual no recibirá el producto, estas vacas permanecieron juntas en un mismo potrero con el restante de las vacas del hato. Se determinó la condición corporal y la concentración de glucosa en los días 0, 30 y se registró la leche durante el estudio. Las concentraciones de glucosa del grupo control fueron de 82,5 mg/dL y del tratamiento 83,4 mg/dL (p=1,00) observando que no hubo diferencia entre estas, la condición corporal en grupo control fue de 2,79 y tratamiento de 2.88 (p = 0,446) en los cuales no se evidenciaron diferencias y referente a la producción de leche en el grupo control fueron de 26,68 L y en el grupo tratamiento 22,99 L. La inclusión de la levadura Saccharomyces cerevisiae no demostró ningún efecto en el metabolismo energético ni en la producción de leche en vacas lecheras a pastoreospaAcceso abiertoEfectos LevaduraSaccharomises cerevisaeProducción de Vacas LecherasEfectos de la levadura saccharomises cerevisae, sobre la producción de vacas lecherasTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)Effects YeastSaccharomises cerevisaeDairy Cow Productioninfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Al Ibrahim, R. M., Kelly, A. K., O’Grady, L., Gath, V. P., McCarney, C., & Mulligan, F. J. (2010). The effect of body condition score at calving and supplementation with Saccharomyces cerevisiae on milk production, metabolic status, and rumen fermentation of dairy cows in early lactation. Journal of Dairy Science, 93(11), 5318–5328. https://doi.org/10.3168/jds.2010-3201Albornoz, L., Albornoz, J. P., Morales, M., & Fidalgo, L. E. (s.f.). Hipocalcemia puerperal Bovina. Revisión. 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