Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)Cruz Uribe, Jaime FabianAmado Vivas, Luz ÁngelaFerrao Zabala, Heral MateoFlórez Quiroga, Liceth Johana2023-01-162023-01-162022-11-30http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/7361Surgical castration has been the oldest method that producers have used, however, it brings many effects that harm the animal and that will be reflected in production losses.La castración quirúrgica ha sido el método más antiguo que han usado los productores, sin embargo, este trae muchos efectos que perjudican al animal y que se verán reflejadas en pérdidas para la producción.spaAcceso abiertoVentajas, DesventajasInmunocastración - Porcinos636Ventajas y desventajas de la inmunocastración en sistemas porcícolasTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)Advantages, DisadvantagesImmunocastration, Pigsinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Agergaard N, Laue A. (1993) Absorción del tracto gastrointestinal y recambio hepático del escatol. En: Actas de una reunión del Grupo de Trabajo de la EAAP. Producción y utilización de carne de cerdos machos enteros. Ed. M. Bonneau, INRA, París, Les Colloques; 60:107Agudelo B., C., & Gomez, J. F. (2021). Castración inmunológica en porcinos y bovinos. Revista Facultad Nacional de Agronomia, 74(1), 88-93. Recuperado el 2022Aluwé, M., Vanhonacker, F., Millet, S., & Tuyttens, A.M. (2015b). Influence of hands-on experience on pig farmers' attitude towards alternatives for surgical castration of male piglets. Research in Veterinary Science, 103, 80-86. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2015.09.019Angel Marcelo Vela Giron. (2012). Efecto de la inmunocastración y castración quirúrgica en los parámetros productivos de cerdos.Allison J, Pearce M, Brock F, Crane J. 2010. A comparison of mortality (animal withdrawal) rates in male fattening pigs reared using either physical castration or vaccination with Improvac as the method to reduce boar taint. Proceedings 21st IPVS Congress, Vancouver, Canada, 2010Backus, G., Higuera, M., Juul, N., Nalon, E., & de Briyne, N. (2018). Second Progress Report 2015-2017 on the European Declaration on Alternatives to Surgical Castration of Pigs. https://www.boarsontheway.com/wp-content/uploads/2018/08/Second-progress-report2015-2017-final-1.pdfBaker, R.B. (2020) La castración inmunológica de los cerdos machos: estado actual, Revista de Producción Animal versión On-line ISSN 2224-7920. Scielo. Available at: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-79202020000300040#B3 (Accessed: October 31, 2022).Boler, D.D. et al (2014). J. Anim. Sci. 91, 359–368 Tomado el 25 de marzo del 2021.Boler, D.D. et al. (2011) Effects of increasing lysine on carcass composition and cutting yields of immunologically castrated male pigs. Journal of Animal Science. 89:2189-2199. doi:10.2527/jas.2010-3640Bonneau M. (1998) Utilización de machos enteros para carne de cerdo en la Unión Europea. Meat Sci ; Vol 49, Pag 257instname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/