Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)Vargas Ortiz, Francisco JavierRodríguez Pulido, Laura Yohana2023-02-062023-02-062022-11-01http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/7455Mastitis is defined as inflammation of the mammary gland and is considered an infectious disease of dairy cows with the greatest economic impact on global dairy farming. There are different control measures for this problem, but currently the intramammary application of antibiotics is the most widely used measure to prevent and treat the problem, which leads to their indiscriminate use. However, the main drawback of using antibiotics is that favors the selection of resistant strains in the microbial population, negatively influencing the treatment of the disease. One of the biggest challenges in the dairy industry is to reduce the use of antibiotics in animals that produce food for human consumptionLa mastitis se define como la inflamación de la glándula mamaria y es considerada como una enfermedad infecciosa de las vacas lecheras de mayor impacto económico en la explotación láctea mundial. Existe diferentes medidas de control de este problema, pero en la actualidad la aplicación intramamaria de antibióticos es la medida más utilizada para prevenir y tratar el problema, esto con lleva al uso indiscriminado de estos, Sin embargo, el principal inconveniente de usar antibióticos es que favorece la selección de cepas resistentes en la población microbiana influyendo negativamente en el tratamiento de la enfermedad. Uno de los mayores desafíos en la industria lechera es reducir el uso de antibióticos en los animales productores de alimentos para el consumo humanospaAcceso abiertoProcedimientos Identificación Bacterias Mastitis Bovinos Pruebas De SensibilidadT56.23 R696pProcedimientos de identificación de bacterias causantes de la mastitis en bovinos y pruebas de sensibilidad: pasantía en el laboratorio de ciencias básicas de la Universidad Antonio Nariño, BogotáTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)Bacteria Identification, Procedures, Mastitis, Cattle, Sensitivity Testsinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Ferreyra Maillard, Anike Paula Virginia; Pellegrino, Matias Santiago; Dalmasso, Pablo Roberto; Estudio del efecto antibacteriano de bio(nano)materiales contra microorganismos patógenos productores de mastitis bovina; 28-6-2019OLIVER, S. y ALMEIDA, R. 2001. Control de mastitis, seguridad de alimentos y producción de leche de calidad. Temario, (125)Mera andrade, R. Muñoz Espinosa, M. Artieda Rojas, J. R., Ortiz Tirado, P, Gonzalez Salas, R., Vega Falcon, V. (2017) Mastitis bovina y su repercusión en la calidad de la leche Vol18 (11), 1695-7504. Recuperado el 15 de diciembre de 2021 https://www.redalyc.org/pdf/636/63653574004.pdf.Hillerton, J., Halley, B., Neaves, P., Rose, M. (1999) Detection of antimicrobial substances in individual cow and quarter milk samples using Delvotest® microbial inhibitor tests. Journal of Dairy Science, 82(4): 704–711.Kabir, J., Umoh, V., Audu-okoh, E., Umoh, U., Kwaga, P. (2004). Veterinary drug use in poultry farms and determination of antimicrobial drug residues in commercial eggs and slaughtered chicken in kaduna State, Nigeria. Food Control, 15(2): 99-105.HEISIG, P., B. KRATZ, E. HALLE, Y. GRASER, M. ALTWEGG, W. RABSCH, J. P. FABER. 1995. Identification of DNA gyrase A mutations in ciprofloxacin-resistant isolates of Salmonella typhimurium from men and cattle in Germany. Microb. Drug Res. 1: 211- 218ALTREUTHER, P., A. BOTTNER, M. SCHEER, P. SCHMID, W. TRAEDER, S. WEISKOPF. 1997. Observations on resistance monitoring in animal health. Berl. Munch. Tierarztl. Wochenschr. 110: 418-421.Cheng Guyue, Hao Haihong, Xie Shuyu, Wang Xu, Dai Menghong, Huang Lingli and Yuan Zonghui. (2014). Antibiotic alternatives: the substitution of antibiotics in animal husbandry?. Frontiers in Microbiology, Volume 5: 1-15. Recuperado el 17 de diciembre de https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2014.00217/full.Andresen S, Hans. (2001). Mastitis: prevención y Control. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 12(2), 55-64. Recuperado en 117 de diciembre del 2021, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609- 91172001000200010&lng=es&tlng=es.Heeschen, W.H. (2012): Monograph on the Significance of Microorganism in Raw Milk. International dairy federation. Wolf passing, Austria. Pp. 19-26.instname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/