Attribution-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-ND 4.0)Rojas Moreno, Omar FranklinFonseca Basto, JuliethPulido Nova, Joan Sebastián2021-08-182021-08-182021-06-03http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4635In the search to implement a more agile and efficient production process that contributes to reducing the time it takes to carry out a cycle and in turn increases current sales, the project tries to help the company “Sabor y Sazón, Ajo Boyacense” to improve the production process through the design of a prototype dryer, for this it was necessary to characterize the garlic drying curve and size the machine.En la búsqueda de implementar un proceso de producción más ágil y eficiente que contribuya a reducción del tiempo que conlleva realizar un ciclo y a su vez aumente las ventas actuales, el proyecto busca contribuir a la empresa Sabor y Sazón, Ajo boyacense a agilizar la obtención del ajo por medio del diseño de un prototipo de secador, para esto fue necesario caracterizar la curva de secado del ajo y dimensionar la máquina.spaAcceso abiertoDiseñoAjoSecadorConvección forzadaDiseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S.Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)DesignGarlicDryerForced convectioninfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2L. J. García Gómez and F. J. Sánchez-Muniz, "Revisión: Efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum)," Archivos Latinoamericanos de Nutrición, vol. 50, pp. 219- 229, 2000.L. F. M. S. Gaviria, M. F. Castro, É. A. Gómez, and F. Castro, "Pérdida y desperdicio de alimentos en Colombia - Estudio de la Dirección de Seguimiento y Evaluación de Políticas Públicas," Departamento Nacional de Planeación (DNP), 2016.R. O. Lamidi, L. Jiang, P. B. Pathare, Y. D. Wang, and A. P. Roskilly, "Recent advances in sustainable drying of agricultural produce: A review," Applied Energy, vol. 233-234, pp. 367-385, 2019/01/01/ 2019..M. Younis, D. Abdelkarim, and A. Zein El-Abdein, "Kinetics and mathematical modeling of infrared thin-layer drying of garlic slices," Saudi Journal of Biological Sciences, vol. 25, no. 2, pp. 332-338, 2018/02/01/ 2018.T. Baysal, F. Icier, S. Ersus, and H. Yıldız, "Effects of microwave and infrared drying on the quality of carrot and garlic," European Food Research and Technology, vol. 218, no. 1, pp. 68-73, 2003/12/01 2003.Y. Feng et al., "Role of drying techniques on physical, rehydration, flavor, bioactive compounds and antioxidant characteristics of garlic," Food Chemistry, vol. 343, p. 128404, 2021.Y. Xu et al., "A comparative evaluation of nutritional properties, antioxidant capacity and physical characteristics of cabbage (Brassica oleracea var. capitate Var L.) subjected to different drying methods," Food chemistry, vol. 309, p. 124935, 2020N. G. Gómez, "CINETICAS DE ACIDO PIRUVICO DURANTE EL PROCESO DE SECADO CONSTANTE Y VARIABLE DEL AJO," IPN. Oaxaca, México, 2008.M. T. L. Luengo, "El ajo, propiedades farmacológicas e indicaciones terapéuticas," Offarm: farmacia y sociedad, vol. 26, N°1 pp. 78-81, 2007."Ajo," Fundación integra, Recuperado de: https://www.regmurcia.com/servlet/s.Sl, 2021.instname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/