Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)Castro Castro, Fernando FaviánValencia Burbano, María Fernanda2021-08-042021-08-042021-04-26http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4509Chicken meat is a nutritious food for humans, which represents a valuable source of protein, high-quality minerals and B-complex vitamins. This industry is an important part of the Colombian economy because it is the most consumed animal protein in the country. However, due to the same fact, the possibility that an infectious disease will appear and spread rapidly is higher. It is important to know an infectious disease with the greatest impact on the poultry industry such as Newcastle, therefore, in this work emphasis is placed on preventing it and knowing its behavior within farms. Newcastle disease is reported for the first time worldwide at the beginning of 1926 and since then, due to the increase in the poultry industry and migratory species that carry the virus, the pathology has spread to many countries, chicken being the most affected species.La carne de pollo es un alimento nutritivo para los seres humanos, que representa una valiosa fuente de proteína, minerales de alta calidad y vitaminas del complejo B. Esta industria es una parte importante de la economía de Colombia porque es la proteína animal más consumida en el país. Sin embargo, debido al mismo hecho, la posibilidad de que una enfermedad infecciosa aparezca y se propague rápidamente es mayor. Es importante conocer una enfermedad infecciosa de mayor impacto en la industria avícola como es Newcastle, por lo tanto, en este trabajo se hace énfasis en la prevención de esta y conocer su comportamiento dentro de las granjas. La Enfermedad de Newcastle se reporta por primera vez a nivel mundial a inicios del año de 1926 y desde entonces, debido al aumento de la industria avícola y a especies migratorias que transportan el virus, la patología se ha diseminado a muchos países siendo las gallináceas las especies más afectadas.spaAcceso abiertoEnfermedad de NewcastleVirulenciaPatogénesisPollos de engordeRevisión bibliográfica de la enfermedad de newcastle en pollos de engordeTrabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)Newcastle diseaseVirulencepathogenesisbroilersinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Alexander, D.J.; Russell, P.H. y Collins, M.S. (1984). Paramyxovirus type 1 infections in racing pigeons. Characterization of isolated viruses. Vet. Rec., 114: 444-446. https://europepmc.org/article/med/6730266Alexander, D.J., 2011. Newcastle disease in the European Union 2000 to 2009. 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