Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)Álvarez Caez, Mauro ManuelAlmeida Llamas, John JairoPeña González, Albaro Jose2022-08-272022-08-272022-08-27http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/6852In this research project, the design of an operating procedures plan (OPP) was carried out to improve manufacturing practices in the company La Pescadería Barú. For this, first, an analysis of the current situation was carried out using a diagnostic tool based on the guidelines described in Chapter VII Decree 3075 of 1997, which yielded a percentage of compliance in the category’s storage, transportation, distribution and marketing of 40, 75, 50 and 66.5 respectively. Next, the identification of weaknesses or opportunities for improvement was carried out through a SWOT analysis, where it was found that the owner and the staff were unaware of the regulations studied, shortage of drinking water, inadequate waste management, absence of documentation of procedures carried out and Inadequate distribution of areas inside the point of sale. Finally, the PPO and an improvement implementation plan were designed in which the cleaning and disinfection POs, waste management POs, drinking water supply POs, PEPS Method, product preservation method and performance of a training plan.En el presente proyecto de investigación se llevó a cabo el diseño de un plan de procedimientos operativos (PPO) para mejorar las prácticas de manufactura en la empresa La Pescadería Barú. Para esto, primeramente, se realizó un análisis de la situación actual haciendo uso de una herramienta diagnostico basada en los lineamientos descritos en el capítulo VII Decreto 3075 de 1997 la cual arrojó un porcentaje de cumplimiento en las categorías almacenamiento, transporte, distribución y comercialización de 40, 75, 50 y 66. 5 respectivamente. Seguidamente se realizó la identificación de debilidades u oportunidades de mejora a través de un análisis DOFA, donde se encontró que el propietario y el personal desconocían sobre la normatividad estudiada, escasez de agua potable, manejo inadecuado de residuos, ausencia de documentación de procedimientos realizados y distribución inadecuada de áreas al interior del punto de venta. Por último, se diseñó el PPO y un plan de implementación de mejoras en el cual se integraron los PO de limpieza y desinfección, PO de manejo de residuos, PO de abastecimiento de agua potable, Método PEPS, Método de preservación de productos y realización de un plan de capacitaciones.spaAcceso abiertoBPMDecreto 3075 de 1997Productos PesquerosBarúDiseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)BPMDecree 3075 of 1997Fishery ProductsBarúinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2Avdalov, N. (2012). Manual de manipulación y comercialización de productos pesqueros. Infopesca, 53(9), 1689–1699.Bejarano, C. (2018). Barú: la costa sin playas. Pontifica Universidad Javeriana.Biotec. (2012). Espuma clorada: Ficha tecnica (p. 1).Chavarro, D., & Mejia, A. (2018). DISEÑO DE PLAN DE SANEAMIENTO BÁSICO MEDIANTE LA IMPLEMENTACIÓN DE SOLUCIONES PRÁCTICAS QUE RESPONDAN A LAS PROBLEMÁTICAS DE LA FINCA PISCÍCOLA LA VERAKA [Santo Tomas]. https://doi.org/10.1016/j.gecco.2019.e00539%0Ahttps://doi.org/10.1016/j.foreco.2018.06.0 29%0Ahttp://www.cpsg.org/sites/cbsg.org/files/documents/Sunda Pangolin National Conservation Strategy and Action Plan %28LoRes%29.pdf%0Ahttps://doi.org/10.1016/j.forecChen, H., Liu, S., Chen, Y., Chen, C., Yang, H., & Chen, Y. (2020). Food safety management systems based on ISO 22000:2018 methodology of hazard analysis compared to ISO 22000:2005. Accreditation and Quality Assurance, 25(1), 23–37. https://doi.org/10.1007/s00769-019-01409-4Codex. (2020). Principios generales de ingiene de los alimentos CXC 1-1969. SELL Journal, 5(1), 55.DETTER. (1999). Jabon yodado: Ficha tenica (p. 1).Fuad, M. A. Z., Iranawati, F., & Kartikaningsih, H. (2021). Evaluation of good manufacturing practices (GMPs) in traditional fish cracker home industries in Pangkahkulon-Gresik, East Java, Indonesia. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 890(1), 1–8. https://doi.org/10.1088/1755-1315/890/1/012050Galapos, C. de G. (2015). Manual de buenas practicas de manejo y aseguramiento de la calidad de productos pesqueros (pp. 21–50).ICONTEC. (2005). Norma Tecnica Colombiana (NTC-ISO 22000) (Issue 571).Laricheva, K., & Petrov, D. (2020). The experience in implementing the food safety management system at a meat processing enterprise. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 613(1), 1–7. https://doi.org/10.1088/1755-1315/613/1/012068instname:Universidad Antonio Nariñoreponame:Repositorio Institucional UANrepourl:https://repositorio.uan.edu.co/